Η δολοφονία του George Polk παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ψυχρού Πολέμου. Όντας δημοσιογράφος που καλύπτει όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου (δεξιά και αριστερά) ήταν ως «φυσικό” φαινόμενο να οδηγήσει σε απειλές θανάτου προς τον πρόσωπό του.

Στις 8 Μαϊου 1948, ο George Polk εξαφανίστηκε, έπειτα από επαφή του με τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μια εβδομάδα αργότερα, στι 16 Μαϊου βρέθηκε το πτώμα του στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Ο βίαιος θάνατος του George Polk οδήγησε τους Αμερικάνους δημοσιογράφους να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση Truman για περαιτέρω έρευνα.

Συγκεκριμένα, διακεκριμένοι δημοσιογράφοι όπως ο διάσημος αρθρογράφος Walter Lippmann, οργάνωσε μια επιτροπή με διευθυντή τον William Donovan – Υπεύθυνος του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών, προκειμένου να βοηθήσει. Αποφασισμένοι να εντοπίσουν τους δολοφόνους στην Αριστερή πλευρά, η Ελληνική Κυβέρνηση πρσάγει τους δυο Κομμουνιστές: Αδάμ Μουζενίδης – που δολοφονήθηκε, μια μέρα πριν το θάνατο του Polk και τον Ευάγγελο Βασβανά, που ήταν στην εξορία.

Δύο ακόμα κατηγορήθηκαν για την δολοφονία του Polk: ο Γρηγόριος Στακτόπουλος, δημοσιοσιογράφος με βάση την Θεσσαλονίκη – με περιπετειώδες παρελθόν – και η μητέρα του Άννα.

Για πολλούς, η υπόθεση Polk ήταν αδύναμη και οι εικαστικές αποφάσεις που έφτασαν τον Απρίλιο του 1949 ήταν αμφίβολες. Η σιωπηρή έγκριση της δικαστικής έκβασης της επιτροπής Lippmann οδήγησε τους επικριτές να υποστηρίξουν ότι παραβιάστηκε από την εξάρτησή της από τα «επίσημα κανάλια”.